כיצד תכשיט נולד? שלב אחרי שלב
ייצור תכשיט לשימוש עצמי או למכירה, אינו חייב להישאר בגדר חלום. היום, בעידן של ביטוי עצמי ורצון להתבלט אנו רואים מגמה של תכשיטים בעיצוב אישי, המיוצרים כיחידים במינם בעבודת יד. אנשים רבים מוכנים לשלם מחיר גבוה יותר עבור תכשיטים שיוצרו במיוחד עבורם, מאשר על תכשיט ביצור המוני.
אז…. צורפות – מאיפה מתחילים?
לימודי צורפות ועיצוב תכשיטים – בכדי לרכוש ידע שיהווה בסיס ליצור תכשיטים עלינו לבחור קורס צורפות המקנה מיומנות בטכניקות הצורפות השונות. חשוב לבחור בית ספר לצורפות ותיק עם מורה בעל ניסיון רב בתחום וכיתת לימוד קטנה בכדי להתקדם במהירות ויעילות. בסיסו של מקצוע הצורפות מורכב מטכניקות של ניסור, פיצור, קידוח, הלחמה ועוד. בתום לימודי הצורפות ועיצוב התכשיטים נוכל לייצר באופן עצמאי : טבעות, עגילים, צמידים, שרשראות וכו’.
סדנא ליצור – בכדי להתחיל בייצור התכשיט המתוכנן נזדקק למרחב עבודה הכולל כלים מתאימים לטכניקות אותן ניישם. ניתן להקים סדנת צורפות או להשכיר מקום עבודה.
חומרי גלם – רכישת חומרי גלם ליצור התכשיט כוללת : מתכות שונות, חומרי לחם ואבני חן על פי הצורך והחזון העיצובי. יש לבצע איתור ספקים והשוואת מחירים לכל חומרי הגלם. המחיר, איכות החומרים והנגישות יקבעו מי הספק המועדף.
איסוף רעיונות – כל אדם מוצא השראה על פי אופיו וסביבתו. כיום, קל להיחשף לדפוסי עיצוב ומגמות עולמיות בענף התכשיטים על ידי לחיצת כפתור במקלדת. שילוב של טרנדים אופנתיים עכשוויים ומגע אישי כגון: סוג מתכת וצבעה, אבני חן שונות ועוד יכוונו אותנו לנישה ולסגנון אותו נרצה ליישם ביצירה. סגנון וסוג התכשיט הינו האמירה והחותמת האישית שלנו כמעצבי תכשיטים. חלומו של כל אומן שעבודתו תהיה שונה ומזוהה רק עמו.
סקיצה – סקיצה ראשונית הינו סרטוט ידני או ממוחשב הכולל מידות רצויות וקווים ברורים של התכשיט המתוכנן. לעיתים, תוך כדי עשייה ויצירה ייתכנו שינויים בתכנון הבסיסי בשל קושי טכני או ראייה עיצובית. חשוב להתאים את העיצוב לרמת הביצועים והיכולות שלנו. עלינו לא לפחד לקחת סיכונים!!! הרבה אנשים חוששים לנסות משהו שונה וחדש, אבל עם ההדרכה הנכונה הם נדהמים מיכולתם ומהתוצאה הסופית.
צורפות – תהליך היצירה – לאחר כל ההכנות מגיע שלב היצור עצמו, שגם הוא מורכב ממספר שלבים. שלב ראשוני הוא הכנת חלקי התכשיט על פי הסקיצה והחומר שנקבעו מראש. לאחר הכנת החלקים בהתאמה נוכל לעבור לשלב החיבורים. שלב חיבור חלקי התכשיט כולל הלחמה חמה או חיבורים על ידי צירים. בסיום החיבורים של התכשיט כולו נלטש ונשבץ (לפי הצורך) אבנים ולבסוף בשלב הגימור הסופי נלטש שוב ונמרק את התכשיט. לסיום, עלינו להחתים על התכשיט את טוהר החומר ממנו הוא עשוי (במקרה של כסף/זהב).
תמחור – אם התכשיט אותו עצבנו וייצרנו מיועד למכירה יש לתמחר אותו על פי משקל החומר, מחיר האבנים המשובצות , פחת וזמן עבודה והוצאות נלוות שהושקעו בו.
משלוח או מסירה – עכשיו רק נותר לשלוח את התכשיט המוגמר או להציע אותו למכירה. כיום, רבים ממעצבי התכשיטים המתחילים נוהגים למכור דרך האינטרנט בחנויות מקוונות וברשתות החברתיות, אך גם מכירה לחנויות תכשיטים או הקמת חנות עצמאית הינה אופציה. בכל אחת מן האופציות יש לבחון עלויות וכדאיות מראש.
כל השלבים שתוארו לעיל הינם שלבים כלליים המתארים תהליך ארוך ומורכב. מומלץ להגיע לתהליך זה מוכנים ושולטים בטכניקות צורפות רבות ככל הניתן, בכדי לאפשר מגוון רחב יותר של ביצועים. אל תוותרו על לימודי צורפות ועיצוב תכשיטים ברמה גבוהה, הגיעו מוכנים! לעיתים עבודה עצמאית ראשונית אינה צולחת, אבל יש לזכור שמכל כישלון שכזה נבנית יכולת והבנה מעמיקה יותר לפעם הבאה.
הניסיון בעולם הצורפות עושה את ההבדל!
*** כל הנאמר במאמר זה הינו בגדר המלצה בלבד ומבוסס על ניסיונו של מוטי בלנק כצורף , מעצב תכשיטים וכמורה ללימודי צורפות.
אני מאחל לכם בהצלחה ומקווה שלעולם לא תפסיקו לחלום וליצור.
מוטי בלנק – בית ספר לצורפות