קורס צורפות - כלים בסיסיים לצורף המתחיל

קורס צורפות – כלים בסיסיים לצורף המתחיל

כל מי שנכנס לבית ספר לצורפות של מוטי בלנק מגלה במהרה אוסף של כלים מגוון ונדיר.

כבר מתחילת דרכו בתחום, עוד לפני שעסק בלימוד עיצוב תכשיטים, רכש ואסף מוטי מאות כלים העונים לכל צורך וסגנון עבודה בתחום הצורפות והתכשיטנות. את הכלים שברשותו אסף מהעולם כולו, והיום התלמידים בקורס עיצוב תכשיטים יוצרים בעזרתם תכשיטים מכל הסוגים והמינים בטכניקות רבות ומורכבות.

במאמר זה נציג כלים בסיסיים שמומלץ לרכוש בתחילת דרכו של מי שלמד או לומד קורס צורפות או קורס עיצוב תכשיטים. כשלב מקדים לרכישת כלי הצורפות השונים, יש לבחור את מיקומה של סדנת הצורפות, אותה נרצה לאבזר. יש להסב את תשומת הלב לשלושה כללים בסיסיים בבחירת מיקום ואופי הסדנא האמורה:

א. סדנא בטיחותית – בכדי להימנע מפגיעה גופנית עלינו להקפיד על עבודה עם משקפי מגן, אוזניות עמידות בפני רעש (בעת הצורך), חלוק עבודה מחומרים שאינם דליקים, מטף כיבוי אש ותיק עזרה ראשונה נגישים. עבודה עם כלים וחומרים אשר בסדנת הצורפות דורשת ערנות ואחריות מרביים.

ב. סדנא מאווררת – בעבודה השוטפת היומיומית בסדנא נפלטים גזים וריחות שונים בעת שימוש בהלחמות, חומצה גופריתנית, ליטוש וכו’, לכן חשוב להקפיד למקם את הסדנא בחלל מאוורר, חלון או מספר חלונות פתוחים ישיגו את המטרה.

ג. סדנא מוארת – תאורה כללית ותאורה שולחנית טובה וממוקדת תאפשר ראייה חדה של כל תהליך עבודה בסדנא ואף תמנע מאמץ מיותר לעיני הצורף. בעבודתו, נתקל הצורף לעיתים קרובות בהלחמה, ניסור וליטוש של חלקים קטנים ,שללא תאורה מתאימה תפגום בתהליך עבודתו.

חוג צורפות - מלחציים, בסדנת הצורפות

חוג צורפות – מלחציים, בסדנת הצורפות

לאחר בחירת מיקומה של סדנת הצורפות שלנו, יש להתחיל בתהליך האבזור הבסיסי:

קורס צורפות – אביזרים לצורפים

1.שולחן צורפות וכיסא תואם – שולחן צורפות צריך להיות יציב ומפולס (ישר, ללא נטייה).ישנם מספר רב של סוגי שולחנות עבור חוג צורפות במחירים משתנים בהתאמה. מומלץ לרכוש שולחן בעל מקום ייעודי לאחסון כלי צורפות בסיסיים שיהיה ניתן בזמן העבודה השוטפת בקלות להגיע אליהם בקלות. בנוסף, יש לבדוק שמגירת הנפולת בשולחן נמוכה מספיק בכדי שלא תגביל אותנו במהלך העבודה.

2. פצירות / שופינים למתכת – מערכת פצירות שונות תאפשר נגישות לכל אזור בתכשיט ותיצור משטחים חלקים בגמר תהליך הפצור. כל צורף זקוק למספר פצירות:

  • א. פצירות מחט- עדיפות לדרגת גסות 0 או 1:
  • פצירת ריבוע, פצירה עגולה, פצירה משולשת, פצירה חצי עגולה ופצירת גג.
    ב. פצירות גדולות- עדיפות לדרגת גסות 0 או 1:
  • פצירה חצי עגולה (עגולה למחצה) ופצירה שטוחה מלבנית.
  • מומלץ לרכוש מברשת פליז גסה (לא מפלדה!) לניקוי הפצירות.

3. קשתיות צורפים – ישנם מספר גדלים של קשתיות. ככל שהקשתית צרה יותר קל יותר לדייק בניסור המתכת עמה. קשתית גדולה תתאים לניסור מתכות בעלי מפתח רחב יותר. הצורף יתאים את הקשתית לצורכי עבודתו והנוחות שלו. בנוסף, מומלץ לרכוש מברשת לניקוי הידיים מנפולת הניסור.

4. מסוריות – את המסוריות במידות השונות טוענים בקשתית. ככל שמספר המסורית קטן יותר כך גסותה של המסורית גדולה יותר. יש להתאים את גסות המסורית לסוג הניסור . רצוי להשתמש בדרגות גסות: 2-0, 3-0, 4-0. מומלץ לרכוש מברשת וכף לאיסוף וניקוי הפסולת.

קשתית ומסוריות - מתוך הציוד לסדנת צורפות

קשתית ומסוריות – מתוך הציוד לסדנת צורפות

5. פלייר/ צבת/ מלקחת- הפלייר משמש לתפיסה, לכיפוף למשיכה ואף לסלסול מתכות ולכן מומלץ לרכוש מספר סוגים. בכדי להימנע מפציעת התכשיט יש לרכוש פליירים ללא שיניים.
פלייר שפיץ שטוח, פלייר חצי עגול, פלייר עגול-עגול, פלייר שטוח, פלייר קטן חלק שפיץ/שטוח.

6. קאטר/קוצץ – מומלץ לרכוש שני קטרים בסיסיים. פלש קאטר- בכדי לחתוך חוטים או הלחמה בחיתוך חלק יש להשתמש בפלש קטר. קאטר מצח- יעיל בחיתוך בצמוד לחומר הנחתך.

כלים עבור צורפים

כלים עבור צורפים

7. כלי מדידה וסימון – מערכת כלי מדידה וסימון הינה הכרחית לכל צורף בתכנון עבודתו. הכלים הרצויים לעבודה הינם: משרט, מחוגת עוקצים, זויתן, סרגל , קליבר (זחון), מדדי טבעת, מדד אצבע ומקל מידות תואמים ומדגש.

8. פטישים- ישנם שלושה סוגי פטישים בסיסיים הכרחיים וציוד נלווה.

  • א. פטיש ראש פלסטיק- בכדי להימנע משריטות מיותרות על המתכת נשתמש בפטיש בעל ראש פלסטיק.
  • ב. פטישים שטוחים- רצוי להצטייד לפחות בשני סוגי פטישים במשקלים של 100 גרם וחצי קילו.
  • ג. פטיש ריקוע –פטיש ריקוע ראש עגול.
  • ד. סדן ריבועי וסדן טבעות- שני סדנים אלו נחוצים לעבודת הצורף.

9. מלחציים – מלחצי שולחן ומלחצי יד יאפשרו אחיזה וקיבוע של חומרי העבודה בתהליך או את חלקי התכשיט השונים.

10. מספרי צורפים/מספרי פח – מספרי צורפים מאפשרים גזירה/חיתוך פחי מתכת שונים.

11.מערכת ציוד להלחמה – לעבודות ההלחמה השונות נדרשים מספר כלי עבודה: מבער גאז עם שלושה ראשים , משטח הלחמה, רשת הלחמה, פינצטה שפיץ, פינצטה קפיצית, יד שלישית, דקר הלחמה, לחם, בורקס, מכחול למריחת בורקס וחומצה גופריתית.

12. מנוע ציר גמיש/ פרייזר – מנוע זה משמש לקדיחה ושיוף, כרסום וליטוש. עם מנוע הציר יש לרכוש סט כרסומים, סט מקדחים, גלגלי סיליקון דנטלי לליטוש, מברשות דנטליות וצירים לניירות לטש (מנדרל).

מומלץ לרכוש כלים איכותיים שישמשו אתכם נאמנה לאורך זמן. את הכלים הבסיסיים יש לרכוש בתחילת דרככם ועם הזמן, וההתפתחות במקצוע הצורפות ניתן לרכוש כלים מתקדמים נוספים. חשוב לשמור על סביבת עבודה נקייה ומסודרת ולתחזק את הכלים בכדי להאריך את חייהם ולמקסם את יעילותם.

קורס צורפות - סטים לצורף המתחיל

קורס צורפות – סטים לצורף המתחיל


**כל הנאמר במאמר זה הינו בגדר המלצה בלבד ומבוסס על ניסיונו של מוטי בלנק כצורף , מעצב תכשיטים וכמורה ללימודי צורפות. כל שימוש בכלים המתוארים לעיל הינו באחריות המשתמש בלבד ומיועד לבעלי ידע וניסיון בתחום הצורפות.

אנו מאחלים לכם הצלחה בבניית הסדנא לצורפות ועומדים לרשותכם בכל שאלה.

מוטי בלנק – בית ספר לצורפות.